BELAJAR UNTUK MENGEDIT GAMBAR DALAM ADOBE PHOTOSHOP

 Nama:Siti Nur Baina

 Umur:18 Tahun

 Ahli:2017

 

Latar Belakang

Adik Siti Nur Baina merupakan remaja yang masih lagi menunggu peluang untuk melanjutkan pelajaran ke tahap yang lebih tinggi selepas SPM dan sementara itu beliau tidak membuang masa begitu sahaja beliau membuat kerja separuh masa di Aiskrim gulung di Pekan Gerik sambil itu mengambil kesempatan untuk belajar ICT di Pusat Internet Felda Bersia.

Sebelum penggunaan ICT /penglibatan PI

Seorang yang sangat minima ilmu tentang ICT dan tidak mendapat pendedahan yang sepatotnya samaada dirumah mahupun di sekolah

Selepas penggunaan ICT/penglibatan PI

Sudah memperolehi sijil asas komputer dan juga sijil khas kerana mengikuti kelas Adope Photoshop selepas berjaya menjalani kelas selama hampir seminggu di Pusat Internet Felda Bersia. Beliau kini sudah makin mahir dalam asas komputer dan sedikit ilmu pengimejhan dan mengedit gambar

 

MENJUAL MAKANAN  DAN MINUMAN 

 Nama: Pn Rosmaria Susanti Binti Mohammed Isa

 Umur: 37 tahun

 Ahli: 2017

 

Latar belakang

Puan Rosmaria lebih dikenali sebagai kak Ros merupakan usahanita yang telah lama berniaga secara kecil-kecilan di sini. Ibu kepada tiga orang anak yang masih bersekolah merupakan seorang wanita yang hebat dan rajin

Sebelum penggunaan ICT/penglibatan PI

Skop pelanggan yang kak Ros hanya pada yang mengenali dan pada anak sekolah kerana gerai kak Ros pada laluan sekolah.

Selepas penggunaan ICT/penglibatan PI

Kak Ros telah hadir ke Pusat Internet Felda Bersia pada 28.2.2017 untuk program ‘DASHBOARD’ dan ‘Literasi ICT’ dimana kak Ros akan turut serta dalam program Intel (Entrepreneurship Basic)mengikut kelas yang telah ditetapkan.Dengan sifat ramah dan tidak sombong kak Ros yang mudah mesra sudah mempunyai pelanggan di sekitar kawasan Felda Bersia selain dari menu yang disediakan makin pelbagai dan sentiasa ada menu istimewa. Kak Ros mula mempromosi perniagaan dalam laman sosial seperti ‘my shop’ Dashboard PI dan Facebook dan mula mendapat sambutan yang mengalakkan.

BELAJAR MENAIP DAN MELAYARI INTERNET

 Nama:Mohd Haziq Hakimi

Umur:18 Tahun

Ahli:2017

 

Latar belakang

Adik Mohd Haziq Hakimi merupakan remaja yang masih lagi menunggu peluang untuk melanjutkan pelajaran ke tahap yang lebih tinggi selepas SPM dan sementara itu beliau tidak membuang masa begitu sahaja beliau membuat kerja separuh masa di kedai makan di kampung dan sambal itu mengambil kesempatan untuk belajar ICT di Pusat Internet Felda Bersia.

Sebelum penggunaan ICT/penglibatan PI

Seorang yang sangat minima ilmu tentang ICT dan tidak mendapat pendedahan yang sepatotnya samaada dirumah mahupon di sekolah.

Selepas penggunaan ICT/penglibatan PI

Sudah memperolehi sijil INTEL selepas berjaya menjalani kelas INTEL selama hampir seminggu di Pusat Internet Felda Bersia. Beliau kini sudah makin mahir dalam asas komputer dan sedikit ilmu pada ‘shortcut di keypad’.

MENJUAL PELBAGAI PERHIASAN DAN PAKAIAN

 Nama:Pn Manissah Binti Mat Yusoff

 Umur:31 Tahun

 Ahli:2014

 

Latar belakang

Seorang yang bercita-cita untuk mempunyai perniagaan sendiri mula berjinak-jinak dengan menjual secara atas talian dari 2014 walaupon mendapat tentangan dari masa sebagai seorang guru

Sebelum penggunaan ICT /penglibatan PI

Beliau hanya seorang pekerja makan gaji

Selepas penngunaan ICT/penglibatan PI

Beliau telah hadir ke Pusat Internet Felda Bersia pada awal 2014 untuk kelas komputer tetapi akibat kekangan masa beliau kerap tidak dapat menyertai kelas.Walaubagaimanapon bermula tahun 2015 beliau mula hadir Pusat Internet Felda Bersia untuk memulakan perniagaan atas talian (facebook) walau tidak mengikuti kelas yang petugas adakan tetapi beliau tetap hadir dan bertanya jika mengalami masalah berkaitan komputer/perniagaan untuk minta pendapat.Kini 2017 beliau makin aktif dan mahir malah mendapat keuntung gan lebih 50% dari asal berniaga.

PENGUSAHA MAKANAN 

 Nama:Pn Rozita Binti Mohamed Isa

 Umur:42 Tahun

 Ahli:2017

Latar belakang

Puan Rozita atau lebih mesra dengan panggilan kak Ita seorang yang ramah dan bersemangat dalam berniaga. Kak Ita mula meniaga lauk pauk untuk makan tengahari di kedai adik-nya di dalam Felda Bersia.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Skop pelanggan yang beliau ada hanyalah yang menjadi kebiasaan, orang yang sama dan pelanggan yang sama. Pendapatan juga kadang bergantung pada hari dan cuaca.

Selepas penggunaan ICT /PENGLIBATAN PI

Beliau telah hadir ke Pusat Internet Felda Bersia pada 28.2.2017 untuk program ‘DASHBOARD’ dan ‘Literasi ICT’ dimana beliau akan turut serta dalam program Intel (Entrepreneurship Basic)mengikut kelas yang telah ditetapkan. Dengan sifat ramah dan tidak sombong beliau yang mudah mesra sudah mempunyai pelanggan di sekitar kawasan Felda Bersia selain dari masakan beliau yang segar dan sedap. Tetapi kini setelah beliau mula mempromosi perniagaan beliau dalam laman sosial seperti ‘my shop’ Dashboard PI dan Facebook, masakan beliau turun manjadi tumpuan dari guru-guru sekolah dan juga ketua-ketua jabatan untuk majlis-majlis tertentu.Pendapatan pula sudah menunjukkan keberkesanan dan boleh mula tersenyum gembira.