AKTIVITI KELUARGA DAN SANTAI PETANG YANG MENARIK DI FELDA BERSIA

MENUNGGANG KUDA... :)

   

TASIK BANDING

Tasik Banding adalah sebuah tasik buatan manusia. Ianya terbina dari hasil dari empangan di Sg Perak yang mana Sg Perak adalah sebuah sungai yang terpanjang di Malaysia.   Tujuan empangan ini dibina adalah untuk menjana elektrik bagi negeri yang memerlukan  sekali gus ianya menjana pendapatan negara. Seperti yang kita semua ketahui, Tasik Banding adalah sebuah tasik buatan manusia. Ianya terbina dari hasil dari empangan di Sg Perak yang mana Sg Perak adalah sebuah sungai yang terpanjang di Malaysia. Empangan ini adalah hasil usahasama Jepun Dan Malaysia. Keselamatan empangan ini dikawal oleh pasukan polis Marin.

Sepanjang laluan Sg Perak terdapat beberapa lagi empangan kecil iaitu :
- Empangan Bersia
- Empangan Kendering
- Enpangan Cenderuh

Terdapat banyak pulau besar dan kecil. Termasuk beberapa buah pulau milik persendirian dan jabatan dan ianya diusahakan untuk menarik minat pelancong. Terdapat juga beberapa buah perkampungan orang asli yang begitu unik yang terdiri dari pelbagai latarbelakang pekerjaan dan keturunan.Tidak ketinggalan juga beberapa kawasan larangan memancing telah diwartakan oleh Jabatan Perikanan Hulu Perak dan sekarang lebih dikenali sebagai pusat penternakan ikan air tawar seperti ikan talapia yang diterajui oleh syarikat luar negara.

Terdapat pelbagai kemudahan disekitar Pulau Banding seperti:
-Restoran
-Hotel
-Chalet
-Kemudahan pengangkutan untuk pelancong

 

     

 

 

 

TAMAN RAFFLESIA,KAMPUNG BONGOR

Taman Rafflesia ini terletak di Kampung Bongor dalam kawasan Bersia,Gerik.Perjalanannya memakan masa selama 25 minit untuk sampai ke Kg.Bongor.Manakala dari Kg.Bongor ke kaki bukit mengambil masa lebih kurang 30 minit dan merentasi jalan yang tidak berturap.Dari kaki bukit menuju ke kawasan Rafflesia  memakan masa selama satu jam berjalan kaki.

Pelbagai jenis Rafflesia yang terdapat disini.Antaranya adalan Rafflesia Azlanii dan Rafflesia Cantleyi.Kawasan taman ini berukuran 5 hektar.Rafflesia ini boleh digunakan sebagai sumber ubat-ubatan.

Mengikut sejarah Rafflesia Azlanii diberi nama sempena nama Sultan Perak iaitu Sultan Azlan Shah.Kawasan ini diuruskan oleh Encik Ishak bin Yahya daripada Kg.Bongor. Sebarang maklumat lanjut boleh berhubung terus nombor ini :019 4285573.

Pelancong hanya dibenarkan masuk ke taman ini untuk menikmati keajaiban alam semulajadi dengan diiringi En.Ishak sahaja dan dalam kuantiti yang sedikit.Tempat ini dijadikan sebagai tempat kajian bagi pelajar Universiti Kebangsaan Malaysia dan diterajui oleh Prof.Dr Kamarudin Mat Salleh.

Ditaman ini juga ada pelbagai pokok yang jarang ditemui di tempat- tempat lain. Sumber-sumber hutan ini sangat berguna dalam industri ubat-ubatan.

 

      

 

 

 HUTAN BELUM : HUTAN HUJAN TROPIKA

Luas kawasan bagi hutan simpanan ini dilaporkan meliputi seluas 290, 000 hektar. Hutan Belum ini dibahagikan kepada bahagian atas dan bahagian bawah. Bahagian atas hutan belum ini ditutupi oleh 117, 500 hektar kawasan hutan yang tebal dan memasuki sempadan Thailand-Malaysia. Kawasan hutan yang luas ini boleh dianggap seperti tembok semulajadi dan "gazette" sebagai zon keselamatan/ selamat. Taman simpanan Belum dan Temenggor dibiarkan tumbuh meliar kerana Kerajaan Perak telah memutuskan untuk mengekalkan kawasan tersebut sebagai simpanan semulajadi bagi tujuan penyelidikan. Bahagian atas hutan belum merupakan 90% yang belum diteroka manakala bahagian bawah umumnya dilitupi oleh hutan sekunder. 

Kebanyakan ubat-ubatan yang diluluskan telah diambil dan diproses dari herba-herba dan tumbuhan-tumbuhan. Penyelidik dari serata dunia sedang bertungkus-lumus untuk mencari penawar bagi penyakit seperti Kanser, alzheimer, parkinson, meningtis, dan sebagainya. Mereka percaya bahawa cecair penawar itu terletak di dalam tumbuh-tumbuhan hutan hujan tropika. Tetapi, hutan hujan tropika sedang diteroka dengan kadar yang sangat mengejutkan, kita mungkin suatu hari akan menghapuskan hutan yang indah ini dan sekaligus memusahkan segala penawar yang diharapkan dapat mengubati pelbagai penyakit.

Terletak di utara hujung Perak, pelancaran taman royal belum menandakan "major milestone" dalam pemuliharaan sejarah negara. Sebagai taman terakhir di semananjung yang akan dibuka kepada umum untuk pelancongan, rancangan pengurusan taman secara terperinci menjadi isu yang amat penting, TAN CHENG LI menulis. Artikel diterbitkan dalam the star, 9 september 2003. Belum, belum, beluuuummm! ini merupakan bunyi yang dihasilkan oleh belalang besar yang menghuni hutan ini. Oleh itu, hutan ini telah diberi nama Belum. 

Walaupun kebanyakan pakej pengembaraan/aktiviti akan membawa anda melalui hutan sekunder, terdapat kawasan di bahagian bawah belum yang dipenuhi oleh spesis meranti,cengal, keruing dan merbau yang besar.  Ini adalah nama-nama pokok kayu keras hutan hujan tropika yang semakin pupus. Tanah hutan hujan tropika adalah rendah dari segi nutrisi. Sebaik sahaja sebuah kawasan itu dibuka, nutrisi yang terdapat di dalam tanah akan mengalir pergi dan apa yang tertinggal di bawahnya adalah lumpur dan pasir.Jika anda mempunyai masa, cubalah menggali ke dalam tanah itu. Tanah yang "black" dan "rich" hanya menutupi bahagian paling atas yang nipis, di bawahnya cuma terdapat kawasan yang tiada apa-apa garam galian atau nutrisi. Ini agak menakjubkan bagi kehidupan yang boleh hidup di tempat sedemikian. 

Eko-sistem yang ideal ini telah berkembang dan tahan terhadap apa-apa perubahan selama 150milion tahun. Kebanyakan pokok kayu keras besar yang anda akan lihat mungkin telah hidup selama 150 hingga 600 tahun. Ini merupakan khazanah yang bernilai untuk dilindungi. Hutan Belum memang amat berharga di luar jangkaan.Ramai mungkin masih belum dapat menilai kepentingan eko-sistem ini. Mereka menggangap bahawa hutan merupakan halaman belakang rumah yang terbiar dan harus dibersih serta dikemaskan supaya kita dapat menjadikannya sebagai taman permainan atau tempat bekerja. Inilah yang sebenarnya terjadi pada kebanyakan hutan kita, semoga kehidupan boleh dikekalkan di belum!Harta karun tidak semestinya bersinar untuk kita melihatnya. Harta karun yang sebenar selalunya adalah yang tersembunyi dan mengambil masa untuk menjumpainya. Terdapat tumbuh-tumbuhan yang kelihatan biasa dilihat seperti lianas, beberapa jenis akar tumbuhan, dedaun dan kuntum tetapi sebenarnya menpunyai bahan-bahan bagi menghasilkan ubat-ubatan. Tumbuh-tumbuhan ini adalah herba yang mengandungi ubat dan telah dikumpul serta digunakan oleh orang asli dari generasi sebelumnya. Kesemua penyakit dikatakan boleh "diubati".